Karijn van Doorne is nu 3,5 jaar strategisch beleidsadviseur bij VNO-NCW en MKB-Nederland. Ze houdt zich vooral bezig met het formuleren van beleid en oplossingen bedenken voor criminaliteit en cybercriminaliteit in het bedrijfsleven. “Dit is geen ambtenarenbaantje. Je moet wel uit een bepaald hout gesneden zijn voor mijn functie”, zegt Karijn. “Maar als je dat bent, heb je een plek voor je leven.”
Wat doe je bij VNO-NCW en MKB-Nederland?
“Ik adviseer organisaties over hoe ze criminaliteit buiten de deur kunnen houden. Dat kan gaan over overvallen of witwassen, of over cybercriminaliteit. Bedrijven komen dan bij mij met een probleem, maar soms is het ook andersom. Dan mag het bedrijfsleven meedenken over een criminaliteitsvraagstuk in de politiek en formuleren we samen nieuw beleid voor de politiek. Ik ben daar de tussenpersoon voor. Ik heb rechtstreeks contact met kamerleden en ik geef hen advies over mijn vakgebied. Bijvoorbeeld als er politieke debatten zijn en ze willen het bestrijden van criminaliteit op de agenda zetten. Dan komen ze bij mij.
Bij VNO-NCW en MKB-Nederland werk je voor beide organisaties, ongeacht waar je op de loonlijst staat. Ons doel is om het ondernemen in Nederland zo aangenaam mogelijk te maken. Criminaliteit en cybercriminaliteit horen daar natuurlijk niet bij. Ik houd me dagelijks bezig met het opstellen van beleid, adviseren van bedrijven en gesprekken voeren met de politiek. Het is een verantwoordelijke rol. Ik krijg de volledige vrijheid om beleid te schrijven en dit beleid voor te leggen aan het bestuur. Het beleid schrijf ik samen met twee commissies waar onze leden in vertegenwoordigd zijn. Deze twee commissies zijn ‘cybersecurity en cybercriminaliteit’ en ‘criminaliteit algemeen’. De commissie cybercriminaliteit richt zich op preventieve maatregelen die bedrijven moeten treffen voor meer veiligheid online en het voorkomen van cybercriminaliteit. De andere commissie richt zich op de fysieke vormen van criminaliteit, zoals ladingdiefstal bij vervoerders of winkelcriminaliteit bij retailers.
Vanochtend ben ik nog in een vraagstuk gedoken rondom online fraude en sprak ik met de politie over lijsten met persoonsgegevens die verhandeld worden op het internet. We gaan dan in gesprek over wat social media bedrijven hieraan kunnen doen en wat de politie kan doen om de criminelen op te pakken. We kijken wie welke kaarten heeft om het probleem op te lossen. Dat kan met de overheid, politie of met het bedrijfsleven zijn. Juist die samenwerking tussen overheid, politie en het bedrijfsleven is belangrijk bij VNO-NCW en MKB-Nederland. We zeggen niet simpelweg: ‘overheid, kom maar op’, nee, we komen met concrete plannen.”